Wednesday, 12 December 2012

Nakal Tapi Baik |part 7|


Pintu Honda Civic dihempas dengan kuat. Muka Adam sudah berapi-api merah menahan marah. Tangan kanan dia memukul stereng Honda Civic putih berkali-kali. Dia geram yang teramat. Aisyah meninggalkan dia sebelum dia sempat untuk menghabiskan kata-kata. Ugutan memang takkan buat Aisyah takut, dia tahu. Aisyah sangat licik. Dia bukan lawan Aisyah. Aisyah bukan sebarangan gadis, Adam kenal Aisyah. Kenal sangat.
“ kau boleh tipu semua orang Aisyah, tapi kau tak boleh tipu aku! Rahsia kau ada dalam tangan aku,” Adam takkan cepat mengalah. Dia cuba untuk menahan marah. Dia bukan lawan Aisyah. Titik.
***
Aisyah memandu kereta Kelisa kuning  perlahan yang mungkin. 40 km/j! kura-kura lagi laju bak kata adik dia. Jalan yang sempit dan gelap tu buat dia drive terlalu perlahan. Mata dia melilau ke arah cermin. Ada sekumpulan mamat motor ikut kereta dia. Dah lama dah dia perasan. Takut? Mereka yang sepatutnya takut. Aisyah hanya angkat kening sebelah kiri. Mamat motor tu saje cari nahas. Aisyah brake mengejut, kereta dia di hadang oleh motor-motor. Aisyah tarik nafas.
Pintu kereta kelisa kuning dihempas dengan kuat. Aisyah berpeluk tubuh. Kening diangkat. Mata dia berjaya menangkap satu wajah. Bibir dia tersenyum.
“hek eleh, kau rupanya, buat saspen je,”
Aisyah menegur. Kasar! Yes, she is.
“rileks la, saje je nak takutkan kau even aku tau kau takkan takut. Silap hari bulan aku and the geng masuk ICU,” Mamat yang nama Haikal tu bantai gelak kuat-kuat.
Zappp! Aisyah jeling!
“kau ikut aku ni kenapa? Ada apa?” Aisyah malas nak dengar celoteh mamat depan dia. Takut nanti ada yang nampak.
“aku nak kau jadi ketua balik, takkan kau nak biar kami semua macam tu je?” Haikal dah mula dengan agenda sebenar dia. Ketua dia mesti balik semula. Aisyah yang memulakan semua ini. Aisyah tak boleh lepas tangan.
“aku dah nekad dengan keputusan aku, aku takkan jadi ketua dah, cari orang lain. Why so hard?”
Aisyah masih tenang.
“kau dah tarik kita orang semua, kau pulak yang nak blah. Weiii, come on la, kau ni dah tak macam dulu,” Nada suara Haikal sudah berubah. Agak tinggi. Agak emosi.
Kaki Aisyah sudah laju menuju ke  pintu kereta. Langkah Aisyah terhenti, dia berpaling semula ke arah Haikal.
“aku yang mulakan, aku juga yang akan noktahkan, aku yang buat dosa semalam, aku juga yang akan tebus,” Aisyah terus masuk ke dalam kereta dan memecut selaju yang mungkin.
***
Aisyah log in Facebook. Belum pun sempat dia offline chatbox. Haikal dah sent chat.
“GAME NOT OVER YET”
Aisyah hanya mampu mengeluh. Battle ini perlu ditamatkan. Sekecil-kecil maksiat tetap maksiat. Sekecil-kecil dosa tetap dosa walau hanya sebesar zarah.

“Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” 39:53

p/s malas nak sambung di blog. cukup untuk simpanan peribadi. 
hey manusia-manusia yang berjasa, kau hebat! aku kagum. 

No comments:

Post a Comment