Sunday, 25 November 2012

Samseng Jalanan

Air sungai ditenung Rizal dalam-dalam. Tak berapa deras, tak berapa slow.
“hoii,” tangan kanan Izzati memukul bahu kiri Rizal, sepupu dan rakan sepermainan dia.
Tersentak. Agak terkejut tapi Rizal masih berlagak cool. Izzati duduk bertentangan dengan Rizal atas kayu reput tepi sungai.
“mak kau risaukan kau,”
Izzati memulakan perbualan. Berhati-hati dalam bicaranya.  
“emm.”
Acuh tak acuh Rizal menjawab. Tangan dia mencapai ranting kayu dan menguis tanah.
“emmm, kau tahu kan aku nak cakap apa?”
Rizal senyum nipis. Kening diangkat.  Nafas ditarik dan dihembus dengan kuat.
“kau tak takut mati ke?”
Izzati agak gelojoh menyoal.
“mati kat mana-mana je, kalau tak merempit, aku akan mati juga, kau pun.” Rizal jungkit kening lagi.
“Apa kau rasa eh, bawak motor laju-laju, buat aksi yang bahaya to the max, tak bersalah ke  buat jantung orang lain macam nak terkeluar?”
Nada Izzati sedikit emosi. Alahai perempuan, cakap sedikit terus nak emosi.
“apa yang aku rasa?”
Rizal senyum. Izzati agak pelik.
“Aku rasa macam hero.”
“eh? Gila!”
Nada Izzati masih lagi emosi. Zapp. Satu jelingan dihadiahkan.
“heh, apa lak gila, betul la, rasa macam kereta, lori, segala gajah badak yang ada kat atas jalan tu musuh!”
Izzati merenung Rizal dalam-dalam. Rizal masih berlagak selamba.
“kau amik syabu ke? Pil kuda? Ice? Hah? Kau amik kan? Jangan nak tipu.
***
“weeii cubalah ni, release tension gua cakap sama lu, bawak motor laju-laju pun tak takut, macam dalam game! kereta, lori, segala gajah badak yang ada kat atas jalan tu musuh!”
Tapak tangan Amir menghulur benda yang seakan ubat.
Rizal mendengus. Kening dijungkit.
“apa ni? Syabu? Ice? Gua tak main lah benda macam ni, tak jantan!”
Rizal tekad dengan keputusannya. Sampai bila-bila tak kan berubah. Dia bukan senang terpengaruh.
***
“hoiiii, kau jangan nak tipu aku, cuba jujur dengan aku,”
Izzati terus mendesak. Rizal naik rimas.  Bahu di jungkit tanda tak tahu.
“huh, kau ni tak pernah serik ke? Aku nak tanya kau ni, tak pernah ke kau rasa nak  berubah?”
“mat rempit tak pernah kenal erti serik,”
Rizal masih cool.
“hurmmm, 23:115! Kau tahu tak ape tu?”
Rizal tenung Izzati dalam-dalam. Baru je bibir atas dia terbuka untuk berbicara, Izzati sudah memotong.
“kau tak tahu kan? Tu surah Al-mukminun, maksud ayat tu macam nak cakap yang kita diciptakan bertujuan, sampai masa kita akan kembali pada Dia.
Apakah kamu mengira bahawa Kami menciptakan kamu main-main (tanpa tujuan)                      dan bahawa kamu tidak akan kembali kepada kami?” 23:115
“emmm,”
Rizal senyum sebelah pipi. Agak sinis.
“kau ni kan, tak kesian ke kat mak kau, siang malam susah..”
Belum sempat Izzati menghabiskan ayatnya, Rizal terus memotong.
“aku dah lama tak race, dah nak dekat sebulan,”
Nada suara Rizal agak perlahan, muka dia ditundukkan.
“sebab Amsyar? Sebab dia dah takde?
Muka Rizal ditundukkan.  Nafas ditarik panjang-panjang dan dihembus perlahan.
“tak cukup ke contoh depan mata?” nak ke mati katak macam Amsyar tu, tak sempat taubat.”
Izzati agak lantang, dia cuba sedaya upaya mengawal emosi.
“kita tak tahu pengakhiran seseorang, tu semua kuasa Allah,”
Rizal membalas, malas mencari gaduh. Izzati senyum sinis.
***
Sebelum kematian Amsyar.
“Syar betul ke kau tak nak join kita orang? Kenapa tetibe je kau tak nak race?”
Rizal hairan dengan perubahan kawan baik dia.
“semua orang ada turning point zal,”
Amsyar senyum.
“alaaa, sampai masa kita berhenti lah race, dah kahwin, ada anak bini berhentilah, ni zaman enjoy lagi,”
Rizal tak nak mengalah memujuk.
Ringtone henset Rizal memekak memecahkan suasana. Riak muka Rizal ketara serious.
“Asal Zal?”
Laju Amsyar menyoal selepas Rizal meletakkan telefon dalam kocek seluar jeans lusuhnya.
“Syafik weii, dia kena bantai dengan geng Topei. Jom cepat tolong dia,”
Rizal dah menyarungkan helmet merah di kepala. Dah ready nak ‘berjuang’. Geng-geng rempit dah macam adik-beradik. Sorang kena pukul semua terasa.
“Masjid kat depan tu je, kita solat  Isyak dulu, mati kang sia-sia,”
Amsyar dah ready atas motor EX5 merahnya.
“tapi weeeiii..”
Tak sempat Rizal menghabiskan ayat, Amsyar dah tenung Rizal dalam-dalam. Rizal terpaksa akur.
Selepas solat, dia dan Amsyar pecut laju-laju, tak tahu berapa laju. Yang pasti Amsyar lagi laju.
“Ammmmmsyyyaaaaaarrrrrr!!!”
Rizal spontan men jerit nama Amsyar selepas mendengar bunyi yang kuat. Motor Amsyar dirempuh lori. Badan Rizal menggigil. Dia keliru. Sedih. Marah. Geram. Semua terlalu pantas. Tak sampai 1 minit.
***
“dah la, aku dah nasihat, kau nak dengar tak nak dengar kau punya pasal,”
Izzati mengeluh. Malas dan letih memujuk. Penat dengan angguk dan geleng sepupu dia. Dah macam bercakap dengan tunggul, sepatah cakap, sepatah dia jawab. Dia meninggalkan tempat duduk  dia. Dua tiga langkah berjalan, Rizal menegur kembali.
“Zati,”
Izzati menoleh perlahan. Langkah di berhentikan.
“49:12,”
Rizal menutur dalam nada yang perlahan.
“errr, apa tu weeii?”
Muka Izzati sudah berkerut . Agak terkejut sepupu dia tahu dan menghafal beberapa tafsir ayat yang dia pun tak tahu. Rizal senyum dan mukanya ditundukkan. Batu kecil dicapai dan dilempar ke sungai.

-tamat-
“Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa, dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah ada di antara kamu yang mengumpat sebahagian yang lain. Apakah ada di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat, lagi Maha Penyayang” 49:12
______________________________________________________________________________

Everybody deserves future. Everybody deserves love. Everybody deserves somebody. Everybody deserves a smile. Everybody deserves happiness. Everybody deserves second chance. Everybody deserves respect.

Everybody deserves.

Monday, 19 November 2012

Nakal Tapi Baik |part 6|


Aisyah dah siap . Dia dah ready nak ke library. Seminggu je lagi final exam. Dia baru nak cuak, orang lain  sebulan yang lepas dah cuak. Study bagai nak rak. Buku tebal dua tiga dikelek ke hulu ke hilir. Hebat! Dia?  Sebulan yang lalu masih lagi sempat bershopping. Masih sempat online hari-hari. Masih lagi makan, tidur dan online. Dah nak final baru nervous. Time macam ni la baru nak pecut. Tak tidur 2 3 malam sebab study. Tapi masih lagi dalam keadaan relax. Dan hari-hari kopi jadi ‘kekasih’ nya. Dia sangat berpegang dengan prinsip hidup dia yang entah pape.
                         ‘Behind every successful person is a substantial amount of coffee’
Aisyah pandang cermin yang tinggi paras pinggang dia. Senyum lebar.
“ Hai new Aisyah, one step of changing, a very first step.”
Aisyah senyum  sambil kenyit mata. Memang semua perangai dia pelik-pelik. Bercakap, senyum, kenyit mata depan cermin. Farisya, kawan baik merangkap housemate dia dah cukup faham dengan perangai pelik si gadis singa berhati batu yang sorang tu.
***
Sampai je di library dah buat Aisyah stress. Semua orang study macam hape. Sorang-sorang buku tebal tiga empat paling kurang. Muka semua nak stress. Kening semua berkerut-kerut. Ok tu memang betul-betul study. Aisyah mengeluh sambil bibir bawah dia meniup tudung. Comel! Macam biasa, dia cari buku rujukan yang dia nak. Lama-lama mencari hanya satu je buku yang dia nak. Laju kaki Aisyah ke tempat biasa dia study.  Buku di atas kerusi atau di meja. Di tempat RAHSIA. Di penjuru rak paling hujung, yang memang takde orang akan datang. Kasut dibuka, duduk bersila dan bersandar di rak. Port paling baik nak study.
 
“ weeiii, kau tahu tak yang bekas awek Adam tu dah berubah, bajet je lebih.”
Telinga Aisyah menangkap suara perempuan. Agak kasar suaranya.
“alaaa, kejap je tu, nak publisiti murahan la tu,”
Satu lagi suara menyampuk. Yang ni pulak suara agak manja. Aisyah mengintai ke arah rak sebelah tempat dia duduk. Mata dia melilau mencari muka si mulut yang rajin mengumpat. Dia pasti yang konon bekas awek Adam tu dia. Dua-dua tangan dia digenggam. Dia tarik nafas panjang-panjang.
“Sabar Aisyah, sabar,”
Suara dia di lontarkan. Volume yang perlahan sangat. Mood nak belajar dia dah ke laut. Banyak benda yang kacau mood dia nak study.  Agak-agak dah hilang 2 makhluk tuhan yang dia tak kenal tu, dia pun tutup buku. Kasut warna hitam merah disarung. Kaki dia menuju ke rak untuk simpan balik buku yang tak jadi nak baca tu. Kaki dia membawa badan ke café. Perut dia lapar dan dah buat konsert free.
***
Sampai je di café niat nak makan dibatalkan. Semua mata manusia-manusia di café memandang dia. Macam Aisyah seorang alien. Dua tiga kumpulan manusia di beberapa meja makan, berbisik sesama sendiri sambil jeling-jeling pandang ke Aisyah. Semua ni potong mood Aisyah.
“ Dah kenapa dorang ni? Pandang aku macam alien.”
Kali ini, suara dia dilontarkan hanya dalam hati.  Mood nak makan dah ke laut. Dia down. Tapi tak sempat nak down lelama. Dia terus teringat kupasan tazkirah subuh yang dia pergi pagi semalam.
“ kalau nak berubah ni, memang banyak ujian, tu sebab Allah sayang kita. Allah nak uji kita,”
Satu persatu isi tazkirah subuh dia ingat. Yang paling dia ingat ayat dua surah Al-Ankabut.

“Apakah manusia ini mengira yang mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan : “kami telah beriman, sedang kami belum diuji?” 29:2
Bibir dia tersenyum.
****
Aisyah masuk rumah dengan muka moyok. Farisya laju ikut belakang Aisyah. Aisyah masuk bilik, Farisya pun sibuk masuk bilik Aisyah.
“kau kenapa?”
Farisya menyibuk.
“pasal Adam,”
Tekaan Farisya mengena sipi-sipi.
“one of the masalah la,”
“Kenapa?”
Farisya laju menyoal.
“ke kau dah fall in love dengan dia. Yela, dia kan sweet,”
Aisyah jungkit kening kiri.
“define of sweet?”
Farisya sengih kerang sambil jungkit bahu.
“ke sebab dia macho?”
Aisyah jungkit kening lagi.
“define of macho?”
“kau ni, ingat aku kamus bergerak ke?”
Farisya silang kedua tangan. Tak puas hati.
“kau dah fall in love dengan dia kan?”
Farisya taknak mengalah.
“takla! Ee, jangan nak cakap fasal love-love dengan aku, aku ni doktor cinta, aku tau la fall in love ke tak,”
Aisyah angkuh berbicara.
“huh! Ok Dr.cinta, what is love?”
Aisyah sengih kerang. Muka Farisya dah teruja nak dengar jawapan daripada doktor cinta kononya.
“hehe, a four-letter word!”
Farisya kerutkan kening.
“weeiii, apa masalah kau ni yang sebenarnya?”
“Alaaaa, nantilah aku citer, aku nak rehat dulu.”
Aisyah membalas. Antara nak dan tak. Otak dia serabut. Bukan tak nak cerita tapi malas. Time nak exam memang berduyun-duyun masalah datang. Dia stress. Kalau setakat kes dekat library dan café tadi dia tak kisah sangat.  Ini hal lain, tapi masih berkait dengan Adam.
“err, ok, aku keluar dulu, tidurlah,”
Farisya akur dengan permintaan kawan baik dia yang sorang tu.

 p/s terlalu panjang, sorry :)

Tuesday, 13 November 2012

Nakal Tapi baik |part 5|

'oii..tengah buat ape?"
Dengan takde salam Farisya terus terjah masuk ke bilik Aisyah.

"terkejut aku, salam mana salam?"
Aisyah membalas sambil mengeluh.

'alaa, kau je pun, busy ke? nak tanya benda ni"
Farisya sengih  dua puluh sen.

'not so busy la, nape?'
Tangan kanan Aisyah perlahan-lahan menutup laptop Dell warna hitam tu.

Farisya sengih lagi, dengan muka tebal takde perasaan malu, dia terus baring atas katil Aisyah.
"hehe, kau dah putus dengan Adam ke?"

HAHA. Aisyah bantai gelak kuat-kuat.

"hoii, aku tanya, asal lak gelak?"
Farisya buat muka tak-puas-hati

"putus? sejak bila aku couple dengan dia?"
Aisyah tahan gelak. Muka masih berlagak cool.

"aku tak pernah couple dengan dia pun, so takde la istilah putus kan?"

"errr..betul ke kau tak pernah couple dengan dia?"
Farisya buat muka tak percaya.

"Betul la, aku pun tak hingin orang macam dia, boleh lak aku nak berubah dia tak bagi, dah tu suruh aku pilih
dia or aku sekarang. Memang tak la  kn? lagipun aku bukan suka sangat dengan dia dan tak serius pun dengan dia. Kau giler ke aku nak serius dengan playboy!"

" HAHA, memang patut pun kau tak serius dengan dia, aku pun bukan  suka sangat dia tu, blerrghh, jiwang karat melampau."
Kali ni Farisya pulak yang bantai gelak kuat-kuat.

"tau xpe, ber "I' 'you' plak. Aku memang tak boleh la kan nak  ber'I' 'you', tak kena jiwa. geliman aku."
Aisyah  buat muka geli.

Bilik Aisyah tetiba sunyi untuk 2 3 saat. Farisya sudah buntu untuk menyambung.

'weeii, kau tak tak yang lately ni aku asyik teringat kawan aku time sekolah dulu je'
Nada Aisyah sudah perlahan, agak serius kali ini.

"aku punyalah benci dia dulu, sumpah weii, meluat yang teramat"

"apa yang dia buat sampai kau benci dia?'
Nada Farisya juga sudah serius.

"dia suka bagi aku tazkirah panjang lebar, aku panggil dia pak ustaz. Alaa, kau bukan tak tahu aku yang dulu macam mana kan? Nama dia Harith, dengar je nama dia dulu aku rasa macam nak pengsan, dah lah cikgu-cikgu suka dia. Harith tula, Harith ini la..sumpah menyampah! tapi dulu la, sekarang ni, kalau jumpa dia balik aku nak minta maaf, dah banyak makan ngumpat aku."

Farisya sengih dua posen
"hehe, cop, cop, dia hensem tak?'

"biasa-biasa jela, tapi baik la"
Aisyah menjawab sepatah.

"ada gambar dia tak?"
Farisya sengih lagi.

'ishh kau ni, dah aku tak suka dia, takkan aku nak simpan gambar dia."
Aisyah membalas sambil menunjukkan muka tak puas hatinya.

'alaa, takkan facebook dia takde gambar."
Farisya masih belum mahu mengalah.

"takdela makcik, aku tak add dia pun. Aku nak sambung citer aku plak ni. hehe. Boleh?
Aisyah sengih kerang sambil buat muka comel.

"hehe. cepat sambung."

"kau tahu tak, dulu dia selalu tegur aku  and it is so annoying. Dah tu dia akan bagi 24:31 kat aku, aku malas nak amik tau ape benda tu, so aku buat tak kisah la. After 3 years baru aku tahu ape tu. HUH."
Aisyah mengeluh dan muka dia ditundukkan.

Farisya masih buat muka 'excited' sambil sengih kerang.
"hehe, apa tu? aku pun tak tahu."

"emm, kejap ye."
Kaki Aisyah laju menuju ke rak buku, tangan kanan dia laju memegang tafsir merah kesayangan dia. Lepas tu, dia terus amik 'port' sebelah Farisya.

Tangan Aisyah laju membuka ke halaman belakang tafsir mencari indeks Al-Quran. Tiga atau empat muka yang terakhir mungkin.

"ok, 24:31, 24 tu surah yang ke 24, tengok ni, surah yang ke 24 ialah surah Al-Nur muka surat 350."
Tangan Aisyah laju membuka ke halaman 350.

"ok, yang 31 tu maksudnya ayat yang ke 31 dalam surah Al-Nur tu."
Kali ini, tangan Aisyah laju mencari ayat yang ke-31 dalam surah Al-Nur. Tangan dia berhenti pada muka surat 353.

"hah, ini pun ayat yang ke 31."
Aisyah tersenyum.

"Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan mememelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya) kecuali yang (biasa) dilihat. dan hendaklah mereka melabuhkan kain tudung ke paras dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya) kecuali kepada suami mereka atau ayah mereka atau ayah suami mereka atau putera-putera mereka atau putera-putera suami mereka atau saudara-saudara lelaki mereka atau putera-putera saudara-saudara perempuan mereka atau para perempuan  (sesama islam) mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki atau para pelayan lelaki (tua) yang tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat perempuan.  Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu semua kepada Allah, wahai orang yang beriman, agar kamu beruntung." [24:31]

Farisya masih sengih kerang.
"hehe baru tahu, bagus betul Harith tu. Calon suami mithali. "

Aisyah laju pandang ke Farisya. Tangan kanan dia capai bantal bentuk love. Laju je tangan dia memukul Farisya dengan bantal love tu.

"hoii, ape kau ni? sampai ke situ pulak."

"laaaa, aku bukan cakap kau dengan dia, sensitive betul. Tapi.. kalau kau dengan dia pun ok juga."
HAHA Farisya bantai gelak kuat-kuat.

"weeeiii, dah dah, aku nak tidur, balik bilik kau. HUH."
Tangan kiri dan kanan Aisyah menolak Farisya. Lambat-lambat Farisya bangun dan  keluar dari bilik Aisyah.


Girl Night Talk end.

bersambung..

aci tak nak girl night talk dengan all kesayangans lagi?
p/s  Hidayah milik Allah, tapi hidayah tidak akan datang bergolek, perlu dicari. perlukan kunci. :)