Thursday, 16 August 2012

Short story : kopi, laci dan sambal belacan

   ' hoii minah! termenung hape hah? da sampai planet mane hah? teringat bf ka? '

Zahra sakan sergah Aisyah. Tu dah memang kerja wajib si minah brutal Zahra.

     ' ko ni, kalo x buat ak sakit jantung memang xsah kn? '

Aisyah kerut kening.muka geram dia macam baru telan cuka.

 ' mana ada bf' haisshh!! kau dtg sini buat ape? menyemak!

HAHA 

x. saje nk kaco ko. 

SEPI.

'emmm..bulan pose cam gini xsyaitan kn? awat ade orng buat maksiat lagi? konpius ak!

Zahra bertanya sambil buat muka paling confius.

'muka tu xpayah nak confius sgt bole? '

Aisyah ketawa kecil. memang dia suka buat ayat cam gitu.

'emm..macam ni, aku bagi analogi ler kan..'

tone Aisyah sudah di ubahkan ke mode serius. serius yang betul2 serius.

kau umpamakan habit manusia tu mcm sudu yang stir air kopi, syaitan tu  plak yang stir sudu tuh. then stop stir sudu tu. sudu tu still xberhenti kn?  so mcm tu la syaitan dgn manusia. even syaitan dah xda..sudu tu still lagi xhenti kn? sebab dah jadi habit manusia. paham?

'err..paham..tapi..sampai satu tahap, sudu tu akan berhenti kn? '

'yes, memang ler akn berhenti..mcm ni, kalau stir sudu tu kuat2..lambt ;ler sudu tu nak berhenti kn? kalo perlahan cepat ler kn? so same ler..kalau kuat tarbiyah syaitan tu..susah ler nak kikis perangai buruk tu..guna pisau pon belum tentu dapat kikis! faham cik adik? '

hehe..paham!

Zahra mengangguk kepala lelaju mcm skru nak tercabut gamaknya.

emm...

'dah kenapa 'emm' plak dah?'

Aisyah spontan bertanya. Dia pasti si minah brutal Zahra tu pasti ada benda yang dia confius.

'hehe, x..pelik lagi!

si minah brutal Zahra dah senyum kerang menampakkan gigi rabbitnya. 
banyak plak neuron otak dia mencipta pertanyaan.
tapi apa ada hal. si Aisyah dah macam kaunter pertanyaan bagi dia.

'x, bulan pose ni..nape still lagi ade girls yang xpkai tudung? mereka xdpt hidayah lagi ke?

Aisyah tersenyum menampakkan gigi berlapis dia. Tang tu yang buat dia comel.
tudung yang dipakainya dibetulkan. tersenyum lagi. otak dia ligat memikir idea.

'hidayah tu perlu seiring dengan taufiq. Dan hidayah itu perlu di cari bukan di tunggu.
aku bagi analogi lagi.

kali ini  Zahra dah tersenyum lebar.
part beranalogi memang Aisyah hebat.
dia suka. mudah nak hadam.
Aisyah suka membaca dan dia tak.

Macam pintu laci bilik kau. kalau ko tak pergi buka, laci tu tak kn terbuka sendiri kn?
Jadi samalah dengan hidayah. Kalau tak cari, macam mane nak dapat. dan ia PERLUKAN kunci..

oooo..paham2, maksudnya, kita kena berusaha ler kn?

Zahra angguk lagi. sengih lagi.

ooo..sebab tu le, aku slalu nmpk orang2 y dakwah ni..ada y emo siap HAHA

err...ok look.

Aisyah menangkap ayt y kurang kena..emo siap.

dakwah ni bukan mudah. kena ada cara.
pernah dengar x
      'islam is not how to preach hard but how to reach heart'

pernah...ramai je orng share pic y ada word ni .

Zahra senyum lagi. menunggu dengan penuh sabar.

ade beza x ayat ni?

'woiii makan ler sambal belacan ni, sedap kau tahu x, orang suh makan, bagi free je, ape ke y susah sgt hah'

dengan ayat ni

'try ler rasa smbal smbal belacan ni, sedap tau, xrugi kalau makan'

eh. mestilah ada beza...satu tu mcm memaksa, satu tu ala2 polite sikit. sejuk je hati dengar.

Zahra membalas. kali ini bersungguh.

'kn? ni task kau..fikir kn apa kaitan dia.'

Aisyah menambah. dia hanya menduga. menunggu reaksi Zahra.

alaaa...aku dah faham dah..hehe

Zahra sudah dapat menghadam setiap butir ayat yang dikeluarkan. senyum manis dilemparkan lagi.

'pandai, dah jom balik! da xyah nak buat muka berlagak giler kau tu.'

Aisyah menarik hidung Zahra. rutin harian dia dan Zahra. main tarik2 hidung. indahnya ukhwah yang terjalin.

woooii..sakit la makcik.

Zahra pegang hidungnya, merah dan sakit tapi hati dia suka.


..................................................................................................................................................................
 'tautan ukhwah sekencang dakwah'

Nurul Wahidah Abd Rahman
Nurul Farahana Bt Mat zian
Nik Nur Syafika Zulkeple
Azwani Anis Ahmad
Fatin Zahirah Zakaria
Nurul Hanafisah Kamarudin
..............................................................................................................................................

p/s maaf kalau ada salah dan silap. maaf kalo tsalah ayt word.err..pape y tsalah ler.it have been a long time i don't write a story. im sorry.
 p/s story ini untuk mereka. semoga ukhwah terjalin akn kekal..aamiin :)


Moga Allah redha.

sincerely, 
bakal jenazah.









                         

2 comments: